~Bara jag~

”Sjukt-bruk, Missbruk, Beroendesjukdom??”

Ett BEROENDE har många namn.. När slutar ett ”missbruk” vara ett missbruk? När blir det ett ”sjukt-bruk” som ett kraftigt självskadebeteende..? Är ”alla” former av missbruk i grunden egentligen en Beroendesjukdom?

Jag skrev ett arbete om Missbruk och Beroendesjukdom när jag gick i gymnasiet. Jag försökte i min text få fram hur samhället ofta ökar på en människas missbruk genom att stöta bort individen med missbruksproblem, då de är en belastning för samhället. Men jag undrar om det inte är dags att tänka om.

Jag tror att många hamnar i missbruk pga trauma från tidig ålder. De får inte rätt hjälp i rätt tid, redan i barn & ungdomsår, och då blir alkohol och andra berusningsmedel det enda sättet en människa orkar leva vidare. Genom att döda & bedöva sinnen och känslor. Jag tror att tidiga insatser är avgörande för att minimera risken för ett beroende.

Men, sen tror jag, att det finns de människor som faktiskt inte kan sluta med sitt beroende. Dels för att de inte har den styrkan i sig själva, kanske har de även inte lust att ta tag i sig själv pga för mycket trauma och psykiska besvär. Jag tror att många med Beroendesjukdom även bär på olika npf-diagnoser. Många har säkert bipolär-sjukdom som inte är utredda ordentligt, utan adhd/Add/autism är diagnoser som är tydligare att upptäcka än just Bipolär-sjukdom.

Jag tror även att vissa människor har det genetiskt i sig att falla för missbruk. Att det följer med i DNA’t redan från födseln. Att vissa då föds med den genen som ökar risken att fastna i missbruk och har man då även ett trauma som skett så ökar riskerna ännu mer.

En person med Beroendesjukdom behöver själv vilja sluta med sitt beroende. Måste själv söka den hjälpen som finns och ta emot den hjälpen som erbjuds. Det första som måste göras är att acceptera att man är beroende och verkligen förstå hur det skadar individen själv samt anhöriga. Anhöriga är väldigt ofta medberoende utan att vilja vara det, ofta utan att ens veta om det. Så långa behöver hjälp och stöd när En är beroende.

Jag avskyr hur ett missbruk, oavsett om det är piller, droger eller alkohol kan förändra en person. Hur personligheten bara byts ut och man inte känner igen personen längre. Hur drogen tar över personligheten. Hur en människa som är glad och rolig kan bli manipulativ, elak & våldsam.. Det är hemskt. Och alla barn som far illa pga en förälders missbruk. Hur du blir kuvade, får ljuga, alltid är rädda för sin förälder.

Jag har varit där. Jag har varit rädd och ledsen. Jag vägrar bli en medberoende även som vuxen. Jag vill inte ha missbrukande människor i min omgivning och inte nära mina barn. De ska inte växa upp som jag gjort. De ska aldrig behöva acceptera ett sådant beteende och tro att det är ”normalt”..

Jag önskar att Du tog hjälp. Att Du la in dig själv länge och verkligen blev fri från det här. Att du tar kampen mot alla demoner och möter dina egna fasor och blir frisk. För det här är inte Du!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s